dijous, 16 d’agost del 2012

de Salmorejo de la prima Caty

La cosina Caty és la especialista de la familia en el salmorejo, aquesta crema espessa emparentada amb el gaspatxo. Ho és perque és la única que viu a Andalusia, però també i sobre tot ho és perque s'ha guanyat l'autoritat a base de assaig i error fins a depurar una recepta que a tots ens agrada i captiva.

És veritat que com correspon a una menja de perfil tan humil, l'aprofitament i els ingredients adicionals com ou dur, ceba tendra i similars fan que els altres membres del clan en fem variacions particulars. Però sempre amb el consens de fer servir la seva fòrmula com a pal de paller i eix central. Un 'tu seràs la piedra sobre la que edificaré mi salmorejo' com si diguèssim.



La principal sorpresa que vaig tenir quan vaig coneixer la recepta va ser que no fa servir tomàquet natural, sino una llauna de kilo de tomaquet sencer en conserva amb tot el seu liquid inclós. Amb això també es substitueix la necessitat d'afegir-hi aigua adicional. Val a dir que és un dels punts controvertits de la fórmula ja que els més rebels de la family fan servir meitat de tomàquet en conserva i meitat de tomàquet natural.

La novetat aquest estiu ha estat servir el salmorejo amb guarnicions típiques de la zona de Córdoba (on m'informen que broden aquest plat): taronja tallada en bocins perfectament nets de pela blanca i també la opció de posar-hi una cullerada de tonyina en conserva al fons del bòl. I creieu-me que si el raïm dins el gaspatxo és espectacular, no ho és menys la taronja dins el salmorejo.
Sempre a taula també hi és el pernil picadet, però aquest complement s'ha repetit anys anteriors i no és per tant novetat del 2012.


I ara la recepta, es clar :)


Salmorejo de la prima Caty
Una base sobre la que anar tastant variacions.


Ingredients:

1/2 barra de pan pan (literalment, pan pan. Nada de viena ni rollos de esos)
1 llauna de kilo de tomàquet sencer pelat
1 dent d'all (al que treiem el germen central)
1 vas dels de plàstic de cumple infantil d'Oli d'oliva verge. Aprox són 125 ml.
Sal al gust.

Per a guarnició opcional taronja tallada a daus, tonyina en llauna, raim pelat, pernil a dauets,ou dur,....

Procediment:

Tallem el pa en bocins que posem en una olla gran, als tomaquets en llauna els treiem el mugronet i els posem dins de la olla amb tot el líquid de la llauna. Hi afegim l'all tallat en dos o tres troços i l'oli d'oliva amb la sal.
Ha de quedar tota una nit macerant. Very important.

Al dia seguent, triturem tot ben fi fins que emulsioni i quedi una crema fina i densa. Com a truc opcional i sempre que s'hagi de consumir al moment es pot afegir un ou cru que ajudarà a que la emulsió quedi encara més cremosa.

3 comentaris:

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Hummmmmmm!

Unknown ha dit...

Que buena receta y cómo apetece con este calor :)

Francesc ha dit...

El salmorejo és boníssim!! A mi m'agrada molt i mai l'he menjat amb taronja. M'apunte la recepta de la teua cosina Caty. A veure si m'anime a fer-ne un dia d'aquests. Salutacions