dimecres, 15 d’agost del 2012

de curiós efecte òptic turbohelicoidal

Una curiositat que no té relació amb la cuina. Ja us aviso d'entrada. Però que sí que en té amb les vacances i els omnipresents telèfons mòbils de X-ena generació. No us portarà més de 4 minuts o sigui que jo personalment em quedaria a llegir-la, hehe.

Això és el que aproximadament fotografiareu d'una turbohèlix (turbohélice) en moviment quan feu servir els sensors digitals que porten els nostres telèfons mòvils de bloguero militante. Com podeu veure, les pales de l'hèlix apareixen totalment deformades i curvades cap endarrera en un angle impossible i surrealista. A sota us poso la foto del motor completament aturat per a incrèduls i escèptics: no és que realment les pales estiguin deformades!!




És un curiós efecte òptic que esdevé amb els mòvils ja que al contrari que les càmeres tradicionals òptiques -que prenien tota la imatge de cop- les càmeres digitals amb sensor CMOS fan un 'escombrat' linia a linia de tot el sensor de forma que a cada linia que llegeixen les pales es mouen una mica i per això apareixen deformades. Sabeu com funciona la tele, que va escombrant desde la primera linia cap avall a molta velocitat per formar la imatge? Doncs això és el mateix però al contrari: el sensor capta la primera linia, despres la segona, la tercera, etc...

Llògicament desde que es fa la primera linia fins a la darrera les pales s'han mogut o sigui que la imatge final ens donarà cada cop una forma diferent en funció de la velocitat de captura del nostre sensor i la velocitat de gir de les mateixes.

Com a bonus impagable, la turbohèlix també et dona la oportunitat de viatjar en el temps, tornar als anys 80 i oblidar totalment qué és un finger, arrossegar la teva maleteta fins a la escala de l'avió i que allà la posin a la bodega davantera del mateix. Que torni AVIACO, per favortttttttt!!


Si us ha encuriosit, aquí teniu un bonic video del efecte turbohèlix i càmera de smartphone que han publicat la gent de Microsiervos als que també els va resultar interessant l'efecte.


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Ya sabe usté lo que me gusta esa forma suya de instuir deleitando. Peeeerooooo.....
Es la segunda vez que se refiere al vuelo en turbohélice como un retorno a los 80. Ahora que viene usté a gaitalandia le sugiero que apañe unos pantalones campana y se vaya dejando las patillas: los que vivimos en el green corner estamos acostumbrados a utilizar ese tipo de aparatos en vuelos domésticos (léase intercoloniales), por ejemplo a Bilbao o a Lisboa. Eso sí: los vuelos a las metrópolis (madrileña o barcelonesa) siempre con reactores, que si no se corre el riesgo de que la peña se nos confunda de destino y se presente por aquí con salacot.
He aquí un motivo más para darle la razón al molt honorable: si estamos acostumbrados a viajar dando tumbos deberíamos seguir así, no vaya a ser que nos malacostumbremos y terminemos por exigir la nacionalización de las hidroeléctricas.
Besitos.

starbase ha dit...

bueno, como estoy muy sentimental he hecho este viaje temporal desde el punto de vista sentimental. No tanto desde la realidad testaruda (los vuelos de Mare Nostrum desde la supermodelna T1 de BCN también usan turbohélices y vive dios que en Albedro me he hechó una jartá de ver los viones que les unen con sus primos lusitanos). Pero cuando los veía me acordaba de las conversaciones de mi madre cuando yo era chiqutín sobre los DC-10 (les tenían terror), AVIACO y demás. :P

Anònim ha dit...

Gràcies!!! Però dalt els avions no s'han d'apagar els telèfons mòvils???? Jo amb el fet de poder pujar a un avió ara mateix i marxar ben lluny ja me'n conformaria, però m'ha agradat el post.
Molt bones vacances família!

Ruben ha dit...

Gemma, diuen els rumors que hi ha maneres de posar els mòbils en un mode, de nom críptic, apte per a avions: el mode avió XD