dissabte, 28 de setembre del 2013

de Jornades Gastronòmiques de Molins de Rei: tàrtar de salmó a l'anet


Montcada és un municipi fracturat en cinc barris separats per autopistes, vies, carreteres i un riu. El riu no en té pas cap culpa i tots sabem que de fet lo riu és vida -fins que a copia d'abocaments el convertim en claveguera i aleshores és claveguera-, però de la resta sí que en deu haver culpables.

Culpables de fragmentar, separar i esbocinar d'una manera que han convertit Montcada en un poble on el centre em queda tan mentalment lluny que faig vida a Ripollet. En part perque jo he crescut a Ripollet, però no només per aixó. Ripollet és un municipi cohesionat on tot està a distància de passejada i no cal agafar el cotxe per a fer qualsevol cosa.
Ripollet té menys habitants, però té un mercat força galdós. Montcada ja fa anys que no te mercat. Fa falta algun argument extra?


Per això em va agradar tant assistir a les Jornades Gastronòmiques de Molins de Rei, al loro que són novena edició!. Perque Molins, que també és extraradi barceloní, és una vila cohesionada i activa. Amb moviment i fires, amb vitalitat i un mercat encara més guapo que el de Ripollet. Chapeau per ells.

Aquestes jornades, impulsades i organitzades per l'associació de comerciats (Bot Mol) i amb el suport de l'Ajuntament posen a disposició dels ciutadans alguns dels restauradors de la vila. Els acosten per a que els cuinin i expliquin receptes de les seves cartes corresponents, això que ara en diem showcooking. I al acabar les sessions hi ha tast, es clar, que forma part de la gràcia. Aquesta edició ha comptat amb sis jornades en que a l'aula gastronòmica del mercat municipal de Molins de Rei el personal ha gaudit de les receptes i el maridatge corresponent. Vull agraïr a la gent d'Expogestió que s'encarreguen de la comunicació digital del event que em convidèssin.

Nosaltres vem assistir a la jornada protagonitzada per un salmó i la Neus, cuinera del Restaurant el Tast. Durant la sessió ens va cuinar un tartar de salmó marinat a l'anet, aquí teniu un video resum i la recepta.




Com podeu veure a la fitxa, el maridatge de Çaves Vilarnau va ser amb un Brut Nature Gran Reserva. Una de les seves joies, ja que estan especialment orgullosos d'haver sigut pioners integrant el raïm Pinot Noir als seus caves. Deixeu-me inserir aquí un petit missatge personal: Tieta Blanca, no vem poder aconseguir la xapa per a la teva col.lecció. T'ho aviso ja per si de cas no et facis la il.lusió :P

El resultat de la recepta és una amanida saborosa i fresca. Molt agradable ja que l'alvocat és tant o més untuós en boca que el mateix salmó. I el conjunt que ens van servir portava el puntet just de vinagreta per a desengreixar les dues coses. És fàcil de fer, és bo de menjar i és força sa tot i que tant el salmó com l'alvocat són aliments calòrics. I a sobre la presentació en timbal el converteix en un bonic plat de festa familiar. Ho té tot.



Aquest any les Jornades Gastronòmiques de Molins de Rei ja s'han acabat. Però si en properes edicions teniu la oportunitat d'anar-hi...ja sabeu el pa que s'hi dona. I bé, probablement allà ens hi trobem perque jo m'he quedat amb gana de showcooking.

2 comentaris:

Cuinetes ha dit...

Bona iniciativa, amb llarga trajectòria, que acabant de polir alguns detalls poden arribar a ser unes Jornades Gastronòmiques de referència. Un exemple a seguir per d'altres municipis que tenint molt a dir, no acaben de trobar la manera. A veure si a la propera coincidim! ;)

Una abraçada!

Anònim ha dit...

Eso es un buen "timbal" y no el del "timbaler del Bruc", que si se hubiera tocado los cataplines en vez de tocar el tambor, tal vez hoy seríamos franceses y las circunstancias fueran bien distintas, como puede observarse en la Catalunya Nord, que dicen. Buen artículo, aunque se haya escapado alguna errata.
Berebundo de Atalante