dilluns, 18 d’abril del 2016

del Geni culinari. Exposicio arqueològica sobre la innovació a la cuina.

Al Museu Arqueològic de Catalunya -en la seu de Montjuic, a Barcelona- podem visitar la exposició El Geni culinari. El passat dissabte -en una activitat organitzada per la Laura Solanilla- vam tenir la sort de fer una visita on en Lluis Garcia Petit, que és el comissari de la expo, ens va guiar. Explicació entenedora i amena del contingut de les diferents vitrines.

el geni culinari exposició

Aquesta exposició és un recull de material però sobretot d'informació al voltant de la evolució culinaria que pertany a un passat tan remot que sovint queda oblidat. La tesi principal és que la innovació culinaria és una constant en el temps i no pas una actitud moderna.

Ens deia en Lluís durant la visita que no costa gaire trobar referències històriques sobre tradició culinaria que van fins al S XVIII, potser fins i tot el S XVII.
Alguns autors parlen sovint dels estimables llibres de la edat mitjana: per exemple el Sent Soví o el Llibre del Coch. I els agossarats esmenten Apicius i el seu De Recoquinaria (ens va comentar que veritablement romà sobretot és el llibre desé, en els altres hi ha molta contaminació monacal de al edat mitjana).

el geni culinari exposició taula temporal


el geni culinari texte intro

Però sobre la cuina paleolítica i neolítica... poca cosa. I en canvi alguns dels plats actuals neixen directament d'arrels tan antigues. I sino que són les enormes acumulacions de milers de closques d'ostra a les portes d'una cova a tocar del mar? La cocció a la brasa és la primera cocció? Com es feien les primeres sopes? La mel, és el primer edulcorant?...


En definitiva, una mostra on les peces exposades no són espatarrants però on els panells d'informació són adictivament interessants. Com a minim per a mi, es clar.


Com a bonus track vam tenir trobada sorpresa amb Ferran Adrià que estava visitant la exposició. Es va animar a departir una estona amb nosaltres al voltant d'alguns temes culinaris. -bé, parlar parlar, nosaltres poquet... heh :D-


Moltes gràcies a la Laura per la organització i moltes felicitats al Lluis per la feina feta! Val molt la pena!