diumenge, 18 de desembre del 2011

d'entrants de Nadal 2011 (1): capuccino de ceps i trompetes de la mort


Us presento avui una més de les receptes del dinar de Nadal del passat dissabte. Suposo, dedueixo, penso i sospito que la feina frenètica de cuinar per a 15 persones que estimes et manté en una tensió competitiva (que diria en Guardiola) i tot i tenir-ho al cap no et deixa meditar sobre aquella persona a la que estimes, enyores i que va maxar durant aquest any.

D'aquí la cançó que encapçala la entrada. Viva la vida.
Avui sí que he tingut temps per enyorar i per a fer-ho amb tranquilitat. Sorbito a sorbito en una tarda de diumenge profunda i plena de records. Igual que també és profund i dens aquest capuccino de bolets on el brou porta el gust de les trompetes i la crema porta el perfum i la intensitat dels ceps (boletus edulis)

Capuccino de bolets.



Ingredients:


El millor brou o caldo que puguis trobar (més endavant dono alternatives)
30 grs de ceps secs
30 grs de trompetes de la mort
Mig litre de crema de llet (nata líquida)

Procediment:


Jo he fet servir una part del brou de carn que he obtingut de tenir estofant 3.5 kg de cua de bou en un caldo fosc de carn, ja només amb això us juro que el caldet feia levitar. Però hi ha alternatives diverses per als que no puguin o vulguin complicar-se tant la vida: Un bon brou de carn o de pollastre (en aquest cas el pots enriquir amb unes cullerades de Bovril que és un concentrat de carn amb força qualitat).


Personalment trobo que el millor és un brou o caldo de procedència animal, tot i que un brou vegetal també serviria es clar.


Portem el caldo fins a la ebullició i el treiem del foc, hi aboquem les trompetes de la mort que contribuiran a enfosquirlo encara més (com més fosc, més similar al café, no?). Reservem


Posem la crema de llet en un cassó i la escalfem sense que arribi a la ebullició, també la retirem i hi infusionem els ceps. La deixem refredar i la colem. 
La tindrem a la nevera fins que estigui ben freda i aleshores la muntem. Aquesta serà la 'crema' del nostre capuccino.


Finalment i com a divertimento, nosaltres hem servit el capuccino en un d'aquests termos en que has de pressionar el tap per a posar-te el café. La nata perfumada a part la agafava cadascú amb una cullareta.




8 comentaris:

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Ahir a la Cookiteca van portar un capuccino de bolets i aquest migdia l'he fet per dinar. Trobo que es ideal pels àpats de Nadal.
Petons.

Cuinagenerosa ha dit...

jo ja la vaig fer en un sopar dies enrere (amb un resultat regular per problemes tècnics amb la nata) i realment és un ¿plat? magnífic.

Arantxa ha dit...

Justo esta semana pasada fuimos a un restaurante donde nos sirvieron como aperitivo un café, que al fin y al cabo era una crema de trompetes de la mort, ¡vamos que para estas navidades se lleva el café de trompetes de la mort!

MaryLou ha dit...

Molt original!!! prenc nota!
Petonets

Gemma ha dit...

Una idea fantàstica i original, sobretot això de servir el capuccino en un termo de cafè ;)

Visc a la Cuina ha dit...

Molt currat!

Fem un mos ha dit...

És una recepta pendent per aquests dies de festes
Una abraçada

el taller de cuina ha dit...

Nosaltres també vam fer el brou de trompetes, i la crema de moixernons. Un aperitiu boníssim!!!