dimarts, 6 de novembre del 2012

de recomanació televisiva: La fàbrica de menjar d'en Jimmy

En Jimmy  és un granger escocés que vist de lluny recorda molt al nostre admirat Jamie Oliver. Què els foten amb un motllo o qué?

Rossets i amants del vestit informal, fills del Regne Unit i amb aquesta naturalitat envejable devant una càmera. Lluny del dandy però molt britanic. I ens el passen cada dimarts - ostres avui és dimarts, quina casualitat- a la nit per TV3 en el programa 'Jimmy's Food Factory' (la fàbrica de menjar de Jimmy).
Personalment us recomano que agafeu el vostre kit de anotar esdeveniments que no us heu de perdre i el feu servir:



Apunteu-vos a la cita setmanal amb el rubiales. Amb una estètica rural i desenfadada en Jimmy ens mostra, analitza i copia de forma casolana moltes de les tècniques de producció industrial del menjar. La gràcia de la proposta no és només poder veure com amb uns estris (pretesament) casolans el resultat final de vegades és molt similar al produit amb grans instal.lacions. El veritable mèrit i el gran valor del programa en la meva humil opinió és explicar d'una forma planera i simple quins són els procesos físics i químics que intervenen en les transformacions culinaries de la gran industria.


Coses que podreu aprendre, a tall d'exemple:
Les 'cortezas de camarón' que venen als supermercats asiatics que s'inflen al fregir-les i que ens fan de snack al menú del xinés de la cantonada es poden fer casolanament. Amb farina de tapioca, cocció amb vapor, una posterior deshidratació llarga amb el forn i un posterior fregit en oli... Es clar que la indústria ho optimitza i el que fa és simplement barrejar els ingredients quasi en sec, posar-los a grandíssima pressió per a que formin la pasta i directament fregir-los.

La recepta està disenyada per a que la petita quantitat de aigua que hi posem, bulli al fregir-los a alta temperatura i al transformar-se en vapor forçi la sobtada dilatació. Es a dir, ens doni la textura cruixent:


O sabieu que quan us menjeu la nata -horrorosa- dels sprays de nata (i a sobre dura poquíssim muntada) en realitat esteu estalviant quasi un 60% de les calories respecte a la nata muntada per la via tradicional?

La quantitat d'aire que podem introduir mitjançant estris mecànics com unes baretes o una turmix amb estri muntador és molt menor que si fem servir un recipient tancat (com el famòs sifò d'Adrià) i alta presió de gas que es barreja amb la nostra nata. Potser està molt pitjor de sabor, però té moltes menys calories... de fet és bàsicament aire! :D

I que em dieu d'aquesta peça on s'explica perqué les patates rosses que comprem congelades per a fer al forn acabent sent tant cruixents i dauradetes? (a banda de ser la forma més divertida que mai veuré de tallar patates, el video val la pena per a veure que les couen i fregeixen per a que el midó exterior formi una capa que serà la responsable del cruixent final)


O sigui, que si seguiu les aventures d'en Jimmy cada dimarts a TV3 aprendreu i us divertireu força... si sou uns malalts del món que rodeja als aliments i la seva transformació...com jo. Mea culpa.



8 comentaris:

trifasic de baileys ha dit...

m'encanta el programa que fa aquest home!! és una persona de carrer que simplement investiga què mengem, el dia que fa pa de motlle és bonissim! li surt un pa tan deformat....el recomano 100%

Fem un mos ha dit...

Un dia per casualitat vam veure un trosset de programa, però no sabíem de que anava, desprès del teu post procurarem veure’l.
Una abraçada

Ricard Sampere ha dit...

El vaig veure un dia que no sé on era i em va cridar l'atenció.

Tenia bona pinta el programa.

Salut!

SUSANNA ha dit...

Hola ôscar guapo tu

Vaig llegir no se on que son amics i que l´Oliver está al darrera del seu programa.

La veritat es que m´agrada el programa doncs ens mostra molta informació " oculta "...

mil petonets Susanna

Marta CuinaDiari ha dit...

M'encanta aquest programa, el que passa és que de vegades se t'en van les ganes de comprar certs productes quan t'enteres què porten! molt bona recomanació. Marta

Bet ha dit...

Està molt bé aquest programa!!! no sabia que encara el feien, el vaig veure algun dia a l'estiu, quan tenia poca feina... Aiii... què has fet Òscar?? ara me'l tornaré a mirar i no estudiaré!! ;) jeje
Petons!!

Gemma ha dit...

No he vist mai aquest programa, però llegint el teu post me n'has fet venir ganes... Programaré el vídeo pel proper dimarts! ;)

Jordi Beumala ha dit...

Jo l'he vist un parell de cops i està majara, majara!!! deu ser per això que m'agrada hehehe....quines idees té el paio
Jordi