dimarts, 6 de maig del 2014

de Gelinaz, el grup que més ho peta!!

Arran de la publicació de la llista que la revista Restaurant fa anualment amb un rànking dels millors restaurants del món s'ha parlat força de Gelinaz, un colectiu de cuiners avanguardistes entre els que hi ha el que aquest any encapçala la llista, Rene Redzepi. Si no ho he llegit malament, setze dels 27 membres d'aquest moviment estan inclosos a la llista, amb el que podem concloure que estem davant un moviment que talla el bacallà actual de la alta gastronomia.

I qué és Gelinaz? Doncs ho explica un dels membres del grup, el xef peruà Gastón Acurio:

"¿Qué es Gelinaz? Un movimiento formado por los cocineros mas atrevidos del mundo que promueve que la creatividad y las ideas deben ser compartidas con todos. 
Un movimiento que ha decidido viajar por el mundo llevando este mensaje. 
Para ello, Gelinaz organiza una noche mágica en diferentes lugares del mundo."

"Qué sucede esa noche. 
2o de los cocineros mas transgresores del mundo se reunen para cocinarles a 70 personas cada uno un plato. 20 platos en una noche. 
Estos platos son platos únicos creados por ellos rindiéndole homenaje a una idea, un producto, un plato, un cocinero, una cocina que represente algo importante para ellos en dicho lugar. 
En Bélgica las recetas giraron en torno a una receta de pollo para lo cual cada cocinero invento una nueva receta que le rendia homenaje. 
ademas la acompañaron con un artista, con una canción, con vinos etc. 
una noche mágica de gastronomía, música, arte, diseño, creatividad. "

"El cocinero sale al escenario, explica su receta, la sirve a todos, y luego el siguiente. 6 horas emocionantes de creatividad, compromiso y libertad."Sota la bandera de la creació lliure i la combinació amb l'art, aquests cuiners munten happenings gastronòmics de sis hores per a setanta comensals. No he sabut trobar com es pot un fer comensal, per cert. En aquestes vetllades tots els plats són variacions d'una recepta concepte concret. Cada cuiner proposa un plat relacionat amb la 'llavor' original. Aquest és el plat de pulpo al cilindro que Gastón Acurio va proposar per a la vetllada celebrada a Lima:


 I els cuiners van presentar 22 versions, variacions o interpretacions.


Tot acompanyat sempre amb actuacions artístiques en la mateixa sala mentre es desenvolupa l'àpat.
Per una banda la idea em desperta curiositat i una certa simpatia. I per l'altra banda cada cop em costa més entendre la necessitat que la gastronomia de vanguardia desbordi plats i estovalles per a crear experiències globals i sensitives amb performance, art i shows diversos. Em distreu.

Com que no he anat mai a un sopar Gelinaz i dubto molt que mai hi pugui accedir, m'hauré de conformar amb quedar-me amb la mirada curiosa tatuada als ulls. Heh.

Podeu consultar videos i més documentació a la web del mateix grup: http://www.gelinaz.com/ 

1 comentari:

Gemma ha dit...

Si mai descobreixes com aconseguir anar a aquests sopars, avisa!!!!!! :D