diumenge, 2 de juny del 2013

del progrès: et pujo els preus i 'te la enxufo doblegada'

Que els preus han pujat en els darrers dos anys de forma espectacular crec que ningú no ho posa en dubte. Bé, probablement algun expert en estadística del ministeri corresponent ens podria argumentar amb números cuinats que si jo menjo 100 pollastres a l'any i vosté estimat lector no en menja cap, en realitat cadascú de nosaltres en menja 50 de pollastres a l'any. Però deixant boutades de justificació politica al marge, el cert és que una de les coses que més em molesta de la pujada de preus dels darrers temps ha estat la estratègia traidora i manipuladora que en general han seguit les grans distribuidores de menjar del pais.

Preus que pujen tres cèntims una setmana, però alerta, només en unes dotzenes d'articles. A la setmana següent aquests articles queden estancats però puja cinc cèntims el iogurt del costat i a la tercera setmana el que puja és el preu del peix congelat i la llauna de tonyina. Sempre pujades minses, però pujades continuades setmana rera setmana en una mena de pedrea inversa. Que cabrons. 

Les lleis de merda del mal anomenat lliure mercat (que és probablement un dels mercats més cautius que hagi tingut mai la societat occidental tal i com el tenim muntat ara) marquen que cadascú pot vendre els productes al preu que consideri convenient. I certament no seré jo qui li digui a quin preu ha de vendre la maionesa al Señor Hacendado. Jo obviament em reservo el dret de comprar la maionesa on em surti dels collons i punto.
El que em molesta, el que em sulfura, és aquesta manipulació psicològica persistent (per no dir pertinaz, com a l'antic règim) que practiquen amb nosaltres. I aquesta setmana he tingut un exemple fascinant. Acostumem a comprar de tant en tant uns sobrets de maionesa marca Hacendado per a que la reina del meu cor pugui portar la salsa de forma neta i dins la carmanyola i dosificar-la al seu gust quan fem la nostra personal versió del pollastre a l'ast amb patates. Fins fa poc, compràvem per un euro deu sobrets de maionesa de 25 ml cadascun, es a dir 250 ml en total per aquest preu.



Divendres ens trobem al linial un nou envàs més modern i més transparent, cosa que va fer saltar les meves alarmes. Per el mateix preu ara venen 12 sobrets... impressionant! El que s'estalvien en tinta i cartró ho han invertit en producte final? Però un cop d'ull més atent a les quantitats et permet comprovar que en realitat els sobrets han disminuit de tamany i ara són de 20 ml cadascún. Es a dir, que per el mateix preu ara tens menys maionesa total.

I qué? No enganyen pas a ningú, oi? Doncs miri, serà tot lo legal que vulgui però posar el 12 sobrets ben gran on abans hi havia un 10 sobrets i mantenir el preu fa pensar que en realitat estàs portant més quantitat de producte per el mateix dispendi. A mi això em sembla que és fer trampeta.
Potser hi ha una raó dietètica al darrere? Una reducció del total de calories del sobret? 
Ho dubto, que quan hi foten alguna millora (amb base científica o no) ja s'encarreguen de publicitar-ho al mateix producte. Simplement la vella tàctica de pujar un 5% el preu tot modificant el packaging. Nada nuevo bajo el sol i totalment legal. Però que consti, aquest sol ja em te negres els pebrots, francament.

9 comentaris:

Ricard Sampere ha dit...

Ostres...però es que aquestes coses són les que els han ensenyat a fer en les carreres de Tècniques de mercat i 'sucedaneos'... :)

Jo tinc una persona propera e aquest món i em parla d'aquestes estratègies, amb una naturalitat que fa fredar...

Salut!

starbase ha dit...

Ricard, que això és la tècnica del marketing ja ho entenc ja. Que ells fan la feina pensant que és com guanyaran més pasta també. I que 'és el que hi ha'... massa bé que ho entenc.

Que estic fins als collons, que considero que s'han passat i que he canviat de supermercat principal... també és una veritat com un temple. Quan vegi que ho fan tan descaradament al que compro ara em tornaré a buscar la vida. :)

Anònim ha dit...

Oigan, miren, pasen y vean: en este mercado sabemos hacer tal cual los políticos, les vendemos lo mismo de siempre y aún peor en según que casos, convenciéndoles de que ofertamos mejoras.
Servidor que proviene de cuando el generalote llevaba muy, pero muy poco y los civilones hacían las cuerdas de presos sin furgoneta de reparto, no ha visto desde entonces hasta hoy cosa distinta.
En cuanto a la mahonesa, mejor elaborarla en casa.
Berebundo de Atalante

paki ha dit...

Isso agora está na moda. É o máximo!

Margarida ha dit...

I és que al super hi has d'anar amb la calculadora com a mínim!!!!! Encara no has fet una passa i ja han canviat els preus a benefici seu. No fa gaire vaig veure en una gran superfície una oferta de tonyina, però abans d'agafar-la vaig comparar els preus amb les diferentes mides de llauna. Doncs bé, resulta que era més car que els que no estaven d'oferta!!!! Serà possible? És per no anar-ni mai més! Si tothom fes el mateix, segur que s'espavilaven a no enganyar-nos com a tontos!!!
Petons

Gemma ha dit...

Indignant, però tristament cert al 100% :(
I nosaltres poca cosa hi podem fer...

Anònim ha dit...

I t'extranya? aquest senyor fa 'negoci', el seu 'negoci', amb aquestes pràctiques fa molt de temps, i vinga a obrir supermercats, perquè el ritme és vertiginós. I mira bé l'etiqueta, que fins hi tot el pernil salat està ple de conservants, colorants i demés punyetes.
Gràcies, Oscar!!!
Que tingueu molt bona setmana!

Fem un mos ha dit...

Reconec que el que te negoci s’ha de guanyar la vida, però no tant a la descarada. Es indignant, vergonyós i moltes coses més :))))))
Una abraçada

etxeoquehai ha dit...

Yo es que la mayonesa me la hago yo, como Don Berebundo (la tercera edad somos así). De todos modos estoy por pasarme a la cosa esa del mercondona, a ver si así me indigno, que últimamente no hay manera de encontrar ocasión, oiga.